Astronomiske jetstråler
Fjorårets Kavliprisvinner i astrofysikk, Donald Lynden-Bell, gjester Norge denne uken. Fredag 15. mai holder han foredrag ved Universitetet i Oslo om "astronomiske jetstråler". Foredraget er åpent for alle og arrangeres av Realistforeningen som del av deres 150-årsjubileum.
I foredraget vil Lynden-Bell fortelle om forskjellige typer astronomiske jetstråler, eller "jets" som de kalles på engelsk.
Vi observerer dem både i synlig lys, på radiobølgelengder og med røntgenteleskoper, og de har sin opprinnelse i mange ulike typer objekter, deriblant kvasarer (aktive galaksekjerner), nyfødde stjerner og døende dobbeltstjerner.
Fellestrekkene er at det i slike systemer dannes en skivelignende struktur av gass, støv og annen materie som presses sammen og "virvler" inn mot sentrumsobjektet. Stråling og gass slipper ut der motstanden er minst, langs rotasjonsaksen. Effekten blir to motsatt-rettede "jetstråler" som skytes ut vinkelrett fra skiven. Det er ofte svært sterke magnetiske krefter i sving samtidig og som har stor betydning for dynamikken i de astronomiske jetstrålene.
Foredraget er på engelsk.