Norsk rikdom på stadig færre hender?
Karl Ove Moene er økonom og professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hans viktigste arbeidsfelt har vært fordelingsspørsmål og sammenlikning av økonomiske institusjoner, særlig i arbeidsmarkedet. Siden 2002 har Moene vært knyttet til Centre for the Study of Civil War ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
Hva er viktigst for å forstå Norge og verden; i) at ulikheten øker, eller ii) at det er store forskjeller i ulikhet mellom like rike land?
Publiseringen av Thomas Pikettys bok om 'Kapitalen i det 21ste århundre' har aktualisert kritikken mot en økonomisk teori og empiri som legger så stor vekt på rasjonalitet og generell likevekt. Har vi oversett betydningen av økende ulikhet og stadig mer konsentrasjon av formuer?
Ulikhetens likevekt dreier seg om økonomiske, institusjonelle og organisasjonsmessige forhold og om betydningen av forhistorien. Sosiale og økonomiske ulikheter kan påvirke det som den generelle likevektsteorien tar som gitt, som folks preferanser og holdninger. De politiske initiativene som vinner folks oppslutning ved demokratiske valg, kan også endres med inntektsfordeling og sosiale skiller. Endelig kan graden av ulikhet påvirke moralske normer, sosiale preferanser og organisasjonenes atferd. Initiale ulikheter kan derfor ha en helt avgjørende innvirkning på de vedvarende ulikhetene når atferd, holdninger og politikk påvirkes av utgangspunktet. Likhet kan reprodusere likhet, og ulikhet kan reprodusere ulikhet.