Norsk utenrikspolitikk i en varmere verden
Klimakrisen er vår tids største utfordring. Men i hvilken grad påvirker denne krisen utformingen av norsk utenrikspolitikk?
Alt nå merker vi konsekvensene av klimaendringer, men i fremtiden vil vi se økt migrasjon, tap av landområder, økt behov for nødhjelp og geopolitiske endringer som følge av overgangen til et fornybart energisystem. Dette er en utvikling som i stor grad vil påvirke Norges sikkerhetspolitiske interesser. Men i hvilken grad påvirker denne krisen norske interesser, og hvordan bør hensynet til den påvirke utformingen av norsk utenrikspolitikk i fremtiden?
Program:
19:00 Velkommen og bakgrunn for dagens tema
Nils Chr. Stenseth, Leder, Akademiets utvalg for klima, miljø og ressursbruk
19:10 Innledning
Christina Voigt, UiO
Linda Nøstbakken, NHH
19:20 Klimakrisen i FNs sikkerhetsråd: En egnet arena eller et sidespor?
Andreas Motzfeldt Kravik, Utenriksdepartementet
19:50 Om sammenhengen mellom klimaendringer og konflikt
Halvard Buhaug, PRIO
20:20 Paneldebatt
Innledere:
Bård Vegar Solhjell, NORAD
Guri Bang, NMBU
Moderator: Nils Chr. Stenseth
21:00 Slutt
Om hovedinnlederne:
Andreas Motzfeldt Kravik er avdelingsdirektør i Utenriksdepartement rettsavdeling, seksjon for traktat-, miljø- og havrett. Kravik har tidligere vært ambassaderåd ved Norges FN-delegasjon i New York, advokat ved FNs internasjonale straffedomstol i Kambodsja, rådgiver i Sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet og dommerfullmektig i Drammen tingrett. Han har publisert en rekke folkerettslige artikler i norske og engelske tidsskrifter og bøker.
Halvard Buhaug er forsker I ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og professor II i statsvitenskap ved NTNU. Hans pågående forskning fokuserer på sikkerhetsimplikasjoner av klimaendringer og har mottatt finansiering fra bl.a. det europeiske forskningsrådet (ERC) og Norges forskningsråd. Buhaugs nyere arbeider har blitt publisert i tidsskrifter som Global Environmental Change, Nature, Nature Communications og PNAS. Han er også hovedforfatter i den kommende sjette hovedrapporten til FNs Klimapanel (IPCC).
Meld deg på møtet her