Fremtiden er nå i California
Foredrag ved Lars Risan. Han er en uavhengig forsker med doktorgrad innen antropologi og vitenskapsstudier. Han har skrevet om kunstig intelligens, norsk feavl, Linux-hackere og kommunal klimaplanlegging, for å nevne noen av de viktigste feltene. Han jobber for tiden med en bok om utviklingen av biologisk tenking på 1900-tallet, med utgangspunkt i en historie om barn som etter sigende har vokst opp blant ulver.
Klimaendringene har eskalert på en måte som har overrasket hele verden. Noen av de mest pessimistiske anslagene begynner å se sannsynlige ut; vippepunkter som starter irreversible og raske endringsprosesser kan være underveis. Vi begynner allerede nå å se disse endringene, spesielt i form av is som smelter fortere enn vi hadde trodd for få år siden. I dette foredraget skal jeg ta for meg denne situasjonen med fokus på det vestlige USA. Noen særlige utviklinger står fram:
• Reduksjonen i tilgjengelig ferskvann er en sterk, langvarig trend, som ikke har bedret seg på tross av mange års effektivisering og reduksjon av forbruket.
• En fortsettelse av trenden de neste årene er sannsynlig, og vil kreve snarlige og drastiske tiltak.
• I de fleste medier (unntagen Fox News) likestilles den akutte krisen i vannforsyningen med klimakrisen.
I foredraget vil jeg vise hvordan det som nå anerkjennes som en klimakrise i det vestlige USA også er et akutt problem i denne regionen, og jeg vil diskutere hvordan snarlig klimatilpasning sannsynligvis også vil kunne resultere i utslippsreduserende innovasjoner, spesielt i det klimabevisste California.