Decarbonisation of Buildings
Bygninger står for 40 prosent av EUs energibruk og omtrent 36 prosent av energirelaterte klimagassutslipp, eller omtrent 25 prosent av de totale klimagassutslippene.
I Norge kan energieffektivisering av bygninger bidra til frigjøring av over 20TWh pr. år. Ved riktig bruk av materialer og en forbedret byggeprosess vil også indirekte utslipp kunne reduseres betraktelig. Resultatet kan bli reduserte strømpriser og frigjort ren elektrisk energi til andre sektorer og eksport av energi til andre land.
Hvordan oppnår vi dette?
I EU er det nå økt fokus på energieffektivisering ved deep renovation og energy efficiency som hovedtema (se rapport fra EASAC: Decarbonisation of buildings: for climate, health and jobs).
I Fit for-55-pakken er det økt fokus på "renovation" fordi EU nå ser hvor dyrt det vil være å dekke fossil energi som brukes til å varme opp byggene (både ved direkte bruk av gass, men også indirekte gjennom fjernvarme fra kull- og gasskraftverk) med fornybar elektrisitet. Siden det vil innebære svært store investeringer i overføringslinjer og ny produksjon, så viser alle beregninger (EU bruker PRIMES-modellen, mens i Norge har vi brukt TIMES-modellen til å undersøke dette) at det mest lønnsomme er å redusere behovet. Dette er det samfunnsøkonomisk mest lønnsomme tiltaket når vi skal nå klimamålene. Utfordringen er at det ikke er privatøkonomisk lønnsomt – hovedsakelig fordi privatpersoner har en forventning om å få nedbetalt tiltaket innen 3-5 år, mens tiltakets faktiske levetid kan ligge mellom 15-60 år. Så de tekniske løsningene finnes, det er å få på plass de finansielle modellene for å utløse dette som er utfordrende.
Se opptak av seminaret:
Dette seminaret presenterer resultatene fra en ny rapport fra den europeiske akademisammenslutningen EASAC: Decarbonisation of buildings: for climate, health and jobs, og ser nærmere på potensialet for reduksjon av klimagassutslipp og energibruk i bygninger i Norge
og hvordan dette kan oppnås.
09:00 - 09:05 Åpning, Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi
09:00 - 09:15 Innledning, Asgeir Tomasgard, FME NTRANS
09:15 - 09:45 EUs politikk på klimagassutslipp og energibruk knyttet til bygninger
Presentasjon av hovedresultatene fra EASAC rapporten
Arild Gustavsen, FME ZEN
09:45 - 10:05 Energieffektiviseringspotensialet for bygningsmassen i Norge
Nina H. Sandberg, SINTEF Community
10:05 - 10:25 Materialer og utslipp knyttet til bygninger
Helge Brattebø, NTNU
10:25 - 10:45 Utslipp i byggefasen – hvordan få ned disse?
Kristin Fjellheim, SINTEF Community
10:45 - 11:05 Pause
11:05 - 11:25 Eksempler på løsninger som bidrar til mindre energibruk og utslipp
Marit Thyholt, Skanska
11:25 - 11:45 Område-perspektiv – hvilke fordeler kan man oppnå ved å se på hele områder
i stedet for enkeltbygg
Bjørn Ove Berthelsen, Trondheim Kommune
11:45 - 12:35 Paneldebatt
Karen Byskov Lindberg, SINTEF
Guro Hauge, Zero
Hege Schøyen Dillner, Grønn Byggalianse,
Bjørn Ove Berthelsen, Trondheim Kommune
Møteleder: Ruth Astrid Sæter
Arrangementet sendes via zoom. For å få tilsendt zoom-lenke, meld deg på her