Norge i Antarktis
Foredrag ved Camilla Brekke.
Norsk Polarinstitutts eksistens og virke er tett sammenvevd med Norges stolte historie og politiske ambisjoner i polarområdene gjennom tidene. Polarinstituttet er i dag statsforvaltningens faglige og strategisk rådgiver i polarspørsmål, og har samtidig en rolle i å bidra til å fremme norske interesser og synlighet i de polare områdene.
Direktoratet er også utøvende myndighet i Antarktis. Adolf Hoel, instituttets første direktør, fikk høsten 1938 høre om en tysk ekspedisjon på vei til Antarktis. Dette ledet til at Norge gjorde krav på Dronning Maud Land i Antarktis, hvor vi i dag har helårlig tilstedeværelse og ambisjoner for videre utvikling, og støtter på denne måten opp om de norske interessene som i dag innrammes av samarbeidet under Antarktistraktaten. Norge er internasjonalt anerkjent for våre bidrag til klima- og miljøforskningen og forvaltningsarbeidet i Antarktis, inkludert vår forskningsinnsats i sørishavet hvor forskningsskipet Kronprins Haakon er et premiss. Brekke vil særlig sette søkelys på den spektakulære og risikofylte forskningsaktiviteten som Norge driver fra Troll forskningsstasjon i Dronning Maud Land, og havområdene rundt, i dag, veien dit og veien videre mot et nytt Troll.
Camilla Brekke er direktør ved Norsk Polarinstitutt (2023-). Hun har bakgrunn som professor ved institutt for fysikk og teknologi og prorektor FoU (2021-2023) ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.