Akademiet skuffet over regjeringens manglende ambisjoner for forsknings-Norge
Regjeringens samleside i forbindelse med framleggelsen av forslag til statsbudsjett 2025
Forskerforbundets Guro Lind: – Regjeringens forslag til statsbudsjett vil gå ut over forskning og undervisning over hele landet.
Korttenkt og uansvarlig politikk
Bransjeavisen Khrono om framleggelsen av statsbudsjett 2025
Kunnskap er en salderingspost i statsbudsjett
Forskningsrådet: – Ikke det ambisiøse forskningsbudsjettet Norge trenger
UHR: – Noreg bør sjå til Sverige og Finland for å sjå korleis det blir satsa på forsking og høgare utdanning, seier Universitets- og høgskulerådet i saken frå Uniforum
Svein Stølen ved UiO: – Dette er nok et svakt budsjett for forskning, innovasjon, og høyere utdanning, som svekker Norges internasjonale konkurransekraft.
Akademiet for yngre forskere (AYF): – En forventet skuffelse
Akademikerne: Uthuling av gratisprinsippet
– Tamt budsjett, sier NMBU
Akademiet mottar støtte over statsbudsjettet i Kunnskapsdepartementets kap. 289, blant annet til forskningsprisene Abelprisen (post 71) og Kavliprisen (post 72). I årets forslag til budsjett foreslås det en liten prosentvis økning i begge postene.
I tillegg mottar Akademiet som institusjon bevilgninger over statsbudsjettet (post 70).
Regjeringen har lagt frem forslag til nytt statsbudsjett for 2025. Budsjettet innebærer kutt på 3,5 prosent i bevilgninger til høyere utdanning og forskning. Dette er sterkt beklagelig, skriver presidiet i Akademiet i en uttalelse etter regjeringens framlegg til statsbudsjett.
Det Norske Videnskaps-Akademi skal arbeide for vitenskapens fremme. Akademiet anerkjenner behovet for harde prioriteringer, men vi er urolig over de politiske valg regjeringen har tatt.
Forskning er nyttig for samfunnet. Forskning bidrar til økonomisk vekst. Forskning er et langvarig prosjekt. Det tar tid å bygge kompetanse og kvalitet. Men det tar kort tid å rive ting ned. Derfor er vi sterkt bekymret for forskningens rammebetingelser i regjeringens forslag til nytt budsjett.
– Vi trenger mer, ikke mindre, satsning på forskning. Vi trenger en forskningspolitikk som er opptatt av kvalitet og innovasjon. Vi trenger satsning på nysgjerrighetsdrevet og langsiktig forskning. Vi trenger tilstrømming av studenter og forskere utenfra. Norge kan på mange fagfelt hevde seg godt internasjonalt, men vi trenger sterkere satsning på fremragende forskningsmiljø, mener Akademiet.
I en tid da regjerningen bruker mer oljepenger enn noensinne, er det svært skuffende at vår sektor blir utsatt for kutt i bevilgningene. Norge trenger en mer ambisiøs forskningspolitikk.
Presidiet i Det Norske Videnskaps-Akademi består av preses Lise Øvreås, generalsekretær Gunn E. Birkelund, visepreses Terje Lohndal og visepreses Kjetil Taskén.